Προπόνηση με βάρη στην εφηβεία
3 Σεπτεμβρίου, 2023Γιατί πρέπει να γυμναζόμαστε με αντιστάσεις (βάρη)
5 Σεπτεμβρίου, 2023Σχεδόν κάθε φορά που ανοίγουμε την τηλεόραση ή ξεφυλλίζουμε ένα περιοδικό βρίσκουμε νέους, πολλά υποσχόμενους κανόνες και μυστικά αδυνατίσματος.
Συχνά γίνεται λόγος για εγγυημένα αποτελέσματα από την κατανάλωση ειδικών ροφημάτων, το μερικό ή πλήρη αποκλεισμό υδατανθράκων, ή την κατανάλωση διάφορων άγευστων διατροφικών συνδυασμών.Και όμως τα κιλά επιμένουν, ή ακόμη αυξάνονται. Τι να πιστέψει κανείς από όλους αυτούς τους ισχυρισμούς και τις ανορθόδοξες δίαιτες; Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει πλέον τρομερή σύγχυση ως προς τι είναι καλό να καταναλώνει κανείς και ποια μέθοδος είναι η κατάλληλη για να καταφέρει να ρυθμίσει αποτελεσματικά το βάρος του.
Ήρθε η ώρα να απομυθοποιήσουμε πέντε από αυτούς τους απαρχαιωμένους κανόνες και να μιλήσουμε για το ποιοι είναι αυτοί που πραγματικά θα σας βοηθήσουν να πετύχετε τους στόχους σας.
Γιατί να μη τρώτε μετά τις 19:00;
Τι το μαγικό συμβαίνει μετά τις επτά το απόγευμα; Στην πραγματικότητα δεν ευθύνεται το βραδινό γεύμα για τα περιττά κιλά, αλλά η πρόσληψη βάρους έρχεται όταν βρίσκεστε σε θετικό ενεργειακό ισοζύγιο, όταν δηλαδή τρώτε περισσότερες θερμίδες από αυτές που δαπανάτε μέσα στη μέρα.
Έτσι, ο κανόνας «φάτε μέχρι τις 7 το βράδυ» δεν έχει επιστημονική βάση, καθώς η ώρα που πρέπει να καταναλώσει κάποιος το βραδινό του εξαρτάται από την ώρα που πέφτει για ύπνο.
Καλό θα ήταν να καταναλώνετε το τελευταίο γεύμα της ημέρας 2-3 ώρες πριν κοιμηθείτε προκειμένου να γίνει αποτελεσματικά η πέψη και να έχετε ένα καλής ποιότητας και ανάλαφρο ύπνο. Το βαρύ στομάχι σίγουρα δεν θα σας οδηγήσει σε όνειρα γλυκά.
Συμβουλή: Το τσιμπολόγημα κατά τις βραδινές ώρες είναι ένα σύνηθες φαινόμενο που μπορεί να σας επιβαρύνει με θερμίδες. Οργανώστε λοιπόν την ημέρα σας διατροφικά, μην παραλείπετε γεύματα και μην τρώτε με ανοιχτή την τηλεόραση, καθώς η προσοχή σας θα είναι στραμμένη αλλού, με αποτέλεσμα να καταναλώσετε μεγάλες ποσότητες φαγητού.
Πόσο «ελαφριά» είναι τελικά τα light;
Πολλοί καταναλωτές πέφτουν στην παγίδα της υπερκατανάλωσης «light» προϊόντων, θεωρώντας ότι δεν παχαίνουν. Ακόμη, συχνά μπαίνουν στη διαδικασία να δοκιμάσουν τρόφιμα που δεν θα αγόραζαν σε διαφορετική περίπτωση θεωρώντας ότι έχουν το «περιθώριο». Το αποτέλεσμα είναι ότι τελικά παίρνουν περισσότερες θερμίδες από ότι αν εξαρχής επέλεγαν την πλήρη εκδοχή του τροφίμου.
Ο ισχυρισμός «light» σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στα light αναψυκτικά και κάποια κρύα ροφήματα όντως αντιστοιχεί σε ελάχιστες έως μηδενικές θερμίδες.
Σε γενικές γραμμές όμως ο όρος «light» δηλώνει ότι το συγκεκριμένο τρόφιμο έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κάποιο θρεπτικό συστατικό, όπως για παράδειγμα το λίπος, αλλά δεν είναι απαραίτητα πολύ πιο ελαφρύ όσον αφορά τις θερμίδες του.
Εξάλλου, με βάση τη νομοθεσία τροφίμων «light» θεωρούνται τρόφιμα και ροφήματα με 30% λιγότερη ενέργεια (θερμίδες) σε σχέση με τα «κανονικά».
Συμβουλή: Κάντε τα light τρόφιμα «συμμάχους» στην προσπάθεια διαχείρισης του σωματικού βάρους, καταναλώνοντάς με μέτρο και στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου και δραστήριου σωματικά τρόπου ζωής.
Παραλείπετε γεύματα; Όχι, δε θα χάσετε κιλά..
Πολλοί πιστεύουν ότι παραλείποντας γεύματα όπως το πρωινό μπορούν να καταφέρουν να εξοικονομήσουν θερμίδες και άρα να επιταχύνουν οποιαδήποτε απώλεια βάρους. Αν και θεωρητικά υπάρχει λογική, στην πράξη η παράλειψη γευμάτων μπορεί να γυρίσει «μπούμερανγκ»!
Έχοντας μείνει κανείς νηστικός και πεινασμένος για ώρες γίνεται πιο επιρρεπής στο να χάσει τον έλεγχο και να καταναλώσει ό,τι βρει μπροστά του.
Επιπλέον, τα πολύ λίγα γεύματα την ημέρα μπορούν να οδηγήσουν στη μείωση του μεταβολισμού ως προσαρμοστικό μηχανισμό του οργανισμού στη μειωμένη λήψη τροφής και να βάλουν το σώμα πρόωρα στη φάση της διατήρησης.
Συμβουλή: Ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας και αυξήστε έτσι το ρυθμό απώλειας βάρους, παρέχοντας στο σώμα σας σταθερά ποσά ενέργειας μέσα στην ημέρα. Καταναλώστε μικρά ισορροπημένα γεύματα κάθε 3-4 ώρες, ή αλλιώς 3 γεύματα (συμπεριλαμβανομένου του πρωινού) και δύο σνακ για να μετριάσετε την πείνα σας και να ενισχύσετε τις καύσεις σας.
Οι υδατάνθρακες δεν παχαίνουν
Τα τελευταία χρόνια, πολλές γνωστές δίαιτες έχουν δυσφημίσει το ρόλο των υδατανθράκων στη διατροφή μας. Ωστόσο ο ισχυρισμός είναι αβάσιμος. Οι υδατάνθρακες αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας για το σώμα και είναι απαραίτητοι για την ασφαλή και σταθερή απώλεια βάρους.
Οι δίαιτες που στηρίζονται στον πλήρη αποκλεισμό των υδατανθράκων οδηγούν σε γρήγορη απώλεια βάρους, οφειλόμενη σε μεγάλο μέρος στην αυξημένη απώλεια υγρών και μυϊκής μάζας, ενώ σπάνια έχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, καθώς όταν επανέλθει κανείς σε μία ισορροπημένη διατροφή επανακτά άμεσα το χαμένο βάρος.
Συνεπώς η στέρηση των υδατανθράκων δεν θα έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στο σωματικό βάρος και μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβής για την υγεία μας.
Συμβουλή: Αντί να αποκλείσετε τους υδατάνθρακες, γίνετε πιο επιλεκτικοί. Επιλέξτε ολικής άλεσης τρόφιμα και λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα όπως το καστανό ρύζι, η κινόα, ψωμί και δημητριακά ολικής άλεσης βρώμη και περιορίστε τα απλά σάκχαρα που βρίσκονται σε επεξεργασμένα τρόφιμα, γλυκά και ραφιναρισμένα άλευρα.
Γιατί να στερηθείτε;
Η στέρηση των αγαπημένων μας τροφίμων αποτελεί μία συνηθισμένη πρακτική κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος αδυνατίσματος, που μπορεί όμως να αποβεί μοιραία, ακόμα και σε άτομα ισχυρά κινητοποιημένα και αποφασισμένα.
Είναι πολύ δύσκολο να μείνει κανείς πιστός και πειθαρχημένος στη δίαιτά του χωρίς να τρώει τα αγαπημένα του τρόφιμα. Και μάλιστα το πιθανότερο σενάριο είναι να πέσει «με τα μούτρα» στην κατανάλωση όλων εκείνων των τροφών που έχει στερηθεί για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.
Να θυμάστε ότι κανένα τρόφιμο δεν απαγορεύεται και ότι το μόνο που μπορεί να καταφέρει κανείς κατηγοριοποιώντας τα τρόφιμα σε «καλά» και «κακά», είναι να μοιάζουν όλο και πιο ελκυστικά αυτά τα οποία δεν πρέπει να καταναλώσει.
Συμβουλή: Αποσύρετε τα διατροφικά ταμπού και σκεφτείτε ότι μπορείτε να καταναλώνετε όποιο τρόφιμο επιθυμείτε με μέτρο και στο πλαίσιο μίας ισορροπημένης διατροφής.